Istorija škole

__________________________________________________________________________________
Veličko Petruševski
                      
                                              OSNOVNA ŠKOLA JOVAN CVIJIĆ


         Oktobra meseca 2003.godine članovi kolektiva Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Loznici brojnim aktivnostima i prilagodnim programom obeležili su pola veka od osnivanja škole.Bila je to prilika za brojne generacije učenika i članova kolektiva da se podsete na prve korake rada druge osnovne škole u Loznici i ostvarene rezultate na planu obrazovanja i vaspitanja nekoliko hiljada učenika.
               Danas obeležavamo veliki jubilej 140godina od rođenja Jovana Cvijića,geografa svetskog glasa.Povodom tog  jubileja 140godina i XI sustreta tradicionalne manifestacije "Cvijićevi dani" koji se održavaju u Loznici za predstavnike,drage goste škola sa Cvijićevim imenom iz Srbije i Republike Srpske,učenike i poštovaoce Cvijićevog dela sa nekoliko rečenica i ovom prilikom podsetićemo na razvojni put Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Loznici
                     


                                         Hronologija rada škole

            Prateći postanak i razvojni put Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Loznici ,entuzijazam prve generacije nastavnika i postignute rezultate učenika i nastavnika na polju obrazovanja i vaspitanja u periodu 1953-2010. godine pred nama je slika jednog perioda  društveno-privrednog i kulturno-prosvetnog razvoja Loznice i šire društvene zajednice.
            Sredinom prošlog veka Loznica je počela naglo da se razvija.Izgradnjom hemijskog kombinata "Viskoza" stanovnistvo Jadra,Radjevine,Azbukovice,istocne Bosne naseljavalo se u Loznici .Nova migracija stanovništva izazvana industrijalizacijom zemlje proširila je gradsko jezgro nekadašnje varošice.Nastao je novi moderni grad podno Gučeva.
            Broj učenika u Loznici toliko se povećao da školska zgrada jednine Osmogodišnje škole "Anta Bogićevic" u Loznici sa 10učionica i radom u dve smene nije mogla da primi sve učenike iz 32  odeljenja i 1zabaviste grupe,te 13odeljenja je bilo privremeno "rastureno" i smesteno u nekoliko privatnih zgrada u gradu.Trebalo je izgraditi novu školu.
           Nova,druga Osmogodišnja škola u Loznici,podignuta u periodu avgust-decembar 1953.godine ponela je ime Jovana Cvijića,naučnika svetskog glasa koji je rođen u Loznici.
          Novosagrađena školska zgrada koja je raspolagala sa 15 prostorija (9 učionica ,1kabinet,3kancelarije,prostorija za ogrev i prostrani tavan za magacin) 15.februara 1954.godine primila je 368 učenika i od I do VI razreda u 10 odeljenja i 10 nastavnika sa direktorom Radomirom Vasiljevićem.Učenici i nastavnici nove škole izdvojeni su iz Osmogodišnje škole "Anta Bogićević" 8.decembra 1953.godine,a nastavu Prvog polugodušta školske 1953/54. godine izdvojili po privremeno adaptiranim prostorijama u Loznici (podrumi,šupe,čardaci).
         Nova školska 1945/55. godina posebno je značajna iz više razloga. Po prvi put škola samostalno upisuje učenike u I razred,a iz OŠ" Anta Bogićević" ustupljeno je 2 odeljenja osmih razreda.Tako je OŠ"Jovan Cvijić" sa 534 učenika imala svih osam razreda razvrstanih u 15 odeljenja.
          Drugi važan momenat je svečanost u školi u Loznici 23.septembar 1954. godine povodom 10-to godišnjice oslobodjenja Loznice.Tim povodom škola dobija lepe sportske terene,prostrani park veličine oko 2ha sa 60 klupa,a ispred ulaza zgrade postavljena-bista Jovana Cvijića,rad Dejana Bogdanovića,akademskog vajara iz Beograda.U školskom parku postavljene su biste još dvojici velikana Jadra koje je uradio navedeni vajar : Buku Karađiću i Anti Bogićeviću.Tako je nova škola u Loznici postala jedna od najlepših i najmodernije uredjenih škola u HP Srbiji.
         U školi je na kraju školske 1954/55. godine za učenike VIII razreda organizovan Prvi niži tečajni ispit iz srpskog jezika,matematike,istorije i geografije.
         Novi zahtevi školskog sistema postavljaju cilj škole u kome je ona žarište kulture u svetu obrazovanja i vaspitanja ucenika i to putem kulturno-umetničkog i fizičkog vaspitanja,a kasnije i tehničko-proizvodnim radom učenika.U tom cilju veoma uspešno pri školi deluju: literarno-dramska družina ,likovna,sportska sekcija,hor,a od 2 aprila 1957. godine i djačka zadruga "Mladost" kao proizvodna organizacija škole u jedinstvenom sistemu vaspitno-obrazovnog procesa.
         Školske 1957/58. godine reorganizacijom škola na području opštine Loznica OŠ "Jovan Cvijić" pridodata su i fzički izdvojena odeljenja u Klupcima (danas OŠ"Dositej Obradovic") i Voćnjak koja danas uziva isti status - četvorogodišnje škole.Uspešni rezultati rada učenika i nastavnika u prvoj deveniji njenog postojanja na polju vaspitnog-obrazovanog rada u izgradjivanju svestrano razvijene ličnosti društvene zajednice omogućili su školski proglašenje za Oglednu osnovnu školu u Srbiji.Zavod za unapredjivanje školstva HP Srbije svojom odlukom br.346 od 13.marta 1959. godine vrednovao je kvalitet rada škole kao uzor prosvete u Srbiji.
        Druga decenija rada škole 60-tih godina prošlog veka,posebno je uspešna.Dogradjen je sprat i na drugom delu školske zgrade.Škola dobija lepu filskulturnu salu,ambulantu,biblioteku,djačku radionicu,pionirski dom i bazen za učenike škole na reci Štiri.
        Dva dogadjaja su obeležila ovu deceniju rada škole.Prvi sabor djačkog zadrugarstva Jugoslavije održan u školi i Loznici u periodu od 28 do 31.maja 1964.godine .
        Veliki dogadjaj za školu,Loznicu i Jadar je bio 12.oktobar 1965.godine kada je u Loznici,Banji Koviljači i Beogradu održana Republička proslava 100.godistinjice rodjenja Jovana Cvijića.Stogodišnjica rodjenja Jovana Cvijića obeležena je velikim naučnim skupom koji je odžan u Banji Koviljači od 14. do 16.oktobra 1965. godine .
        Najlepši trenutak za učenike,nastavnike,škole i gradjane Loznice je bio otkrivanje spomenika Jovanu Cvijiću,rad akademskog vajara Dejana Bogdanovica iz Beograda na Trgu AVNOJ-A(danas Trg Jovana Cvijića).Danas se navedeni spomenik nalazi u malom trouglastom parku blizu OŠ "Anta Bogićevic" i crkve.Na prostoru poznatom kao  "Gornja Meraja".Bila je kuća Cvijićevih predaka i stajala česma "Grabovac".
       Sedamdesetih godina zamire rad đackog zadrugarstva.Škola dobija nove ciljeve i pravce u vaspitno'obrazovnom procesu.Podizanjem novog dela školske zgrade 1974.godine sa 6učionica ,prostorijama za boravak učenika nižih razreda ,moderne kuhinje sa trpezarijom u školi  pobojšavaju se uslovi rada.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS